- ලිපිනය: බතලගොඩ, ඉබ්බාගමුව, ශ්රී ලංකාව
- විද්යුත් තැපෑල: rrdi@doa.gov.lk
- දුරකථන අංකය: +94 372 258561
- ෆැක්ස් : +94 372 259881
ශ්රී ලංකාවේ සහල්
ශ්රී ලංකාවේ ප්රධාන ආහාරය : සහල්...
වර්තමාන තත්වය (2022/23 යල කන්නයේ ලබාගත් තොරතුරු අනුව)
භුමිය භාවිතය | ශ්රී ලංකාවේ වගාකළ භූමි ප්රමාණයෙන් 34% පමණ. |
වගාකල ප්රමාණය | මහ කන්නයේදී හෙක්ටයාර 748,027; යල කන්නයේදී හෙක්ටයාර 368,906; වාර්ෂිකව හෙක්ටයාර 1,116,933. |
වාර්ෂික සාමාන්යය අස්වැන්න | දේශීය සහල් අවශ්යයතාවයෙන් 95% පමණ සපුරනු ලබයි. |
ප්රතිලාභීන් | රටපුරා ගොවි පවුල් මිලියන 1.8 පමණ. |
නිෂ්පාදන පිරිවැය | වාරි ජලයෙන් වගාකරන වගාබිම් සඳහා වී කිලෝ 1 ට රු. 23.17; වර්ෂාපෝෂිත පද්ධති සඳහා වී කිලෝ 1ට රු 32.38. |
ප්රධාන ප්රාග්ධන සාධක | ශ්රමය 43%, උපකරණ යන්ත්රසූත්ර 38%, යෙදවුම් 19% (වර්ෂාපෝෂිත පද්ධති සඳහා) |
ඒක පුද්ගල පරිභෝජනය | වසරකට කිලෝ ග්රෑම් 107 පමණ (මෙම ප්රමාණය සහල්, පාන්, තිරිඟු පිටි ආදී ද්රව්යය වල මිල මත රඳාපවතී.). |
සපයනු ලබන පෝෂක | සාමාන්යය ශ්රී ලාංකිකයකුගේ කැලරි අවශ්යතාවයෙන් 45% හා ප්රෝටීන අවශ්යතාවයෙන් 40% පමණ. |
ප්රධාන අභියෝග | නිශ්පාදන ඵලදායිතාවය ඉහල නැංවීම සහ ස්වයංපෝෂිභාවය ලබාගැනීම, නිෂ්පාදනයේ ගුණාත්මකභාවය ඉහල නැංවීම (භෞතික, රසායනික ගුණ හා පෝෂක ගුණ වලින් වැඩි සහල්). |
මෙම වෙබ් පිටුව සැකසෙමින් පවතී…
එතෙක් මෙහි ඉංග්රීසි බසින් ඇති වෙබ් පිටුව වෙත පහත සබැදිය මගින් යොමු වන්න.