- ලිපිනය: බතලගොඩ, ඉබ්බාගමුව, ශ්රී ලංකාව
- විද්යුත් තැපෑල: rrdi@doa.gov.lk
- දුරකථන අංකය: +94 372 258561
- ෆැක්ස් : +94 372 259881
RRDI උප ඒකක
වී පර්යේෂණ මධ්යස්ථානය- අම්බලන්තොට
වී පර්යේෂණ ස්ථානය, අම්බලන්තොට (RRS) පිහිටා ඇත්තේ ශ්රී ලංකාවේ දකුණු පළාතේ හම්බන්තොට දිස්ත්රික්කයේ ය. රටේ වියළි කලාපයේ (ඩීඑල් 1 බී) පිහිටා ඇති අතර එහි මූලික අරමුණු වන්නේ වැඩි දියුණු කරන ලද රතු-පෙරිකාර්ප්, ලවණතාව ඉවසා දරා ගත හැකි, කෙටි වයස සහ ඉහළ අස්වැන්නක් සහිත සහල් ප්රභේද වැඩි දියුණු කළ ධාන්ය ගුණාත්මක ලක්ෂණ සහිතව සංවර්ධනය කිරීමයි. විශේෂයෙන් දකුණු ප්රදේශයේ ඵලදායිතාව ඉහළ නැංවීම සඳහා අදාළ තාක්ෂණයන් සංවර්ධනය කිරීම සහ නිර්දේශිත “ඇට්” ප්රභේදවල අභිජනන බීජ නිෂ්පාදනය කිරීම ද පර්යේෂණ මධ්යස්ථානයේ වගකීම වේ.
මධ්යස්ථානයේ කාර්යභාරය
ලවණතාව, ප්රධාන පළිබෝධ සහ රෝග වලට ඔරොත්තු දෙන වියළි කලාපීය තත්වයන් යටතේ පොරොන්දු වූ ප්රභේද සංවර්ධනය කිරීම පිළිබඳ පර්යේෂණ පැවැත්වීම සහ ශාක ආරක්ෂාව, පසු අස්වනු හා ධාන්ය ගුණාත්මකභාවය පිළිබඳ වර්තමාන ජාතික අවශ්යතා සපුරාලීම තුළින් ජාතික වශයෙන් තිරසාර සහල් නිෂ්පාදනය ලබා ගැනීමට දායක වීම.
තාක්ෂණයන්
- රතු පෙරිකාර්ප් බාස්මතී සහල් ප්රභේදය හඳුන්වාදීම, 311 (නිරෝගා)
- ගුණාත්මක සහල් හඳුන්වාදීම, සිහින් ධාන්ය සම්බා 373 (අම්බලන්තොට සුවඳ සම්බා)
- බිස්කට් නිෂ්පාදනය සඳහා නිකුත් කරන ලද විවිධත්වය – 309 දී – සුවඳ ප්රභේදයක් සහිත එල්එම් වර්ගයේ සුදු පෙරිකාර්ප්
- සහල් කුකී හඳුන්වාදීම
- පැළ කළ දුඹුරු සහල් සහ මුං බෝංචි සමඟ පෝෂ්යදායී වියළි සුප් මිශ්රණයක් හඳුන්වාදීම
- අඩු ඇමයිලෝස් පැළ කළ සහල් වර්ග සහිත සොසේජස් සංවර්ධනය කිරීම
- කුඹුරුවල වල් පැලෑටි කළමනාකරණය කිරීම සඳහා ජල රෝපණ සහල් ස්ථාපිත කිරීමේ තාක්ෂණය හඳුන්වා දීම
- වල් නාශක ප්රතිරෝධී කළමනාකරණ තාක්ෂණයන් හඳුන්වාදීම
සේවාවන්
- සියලුම සංවර්ධිත ප්රභේදවල අභිජනන බීජ සැපයීම
- ගොවීන්ට වී බීජ ලබා දීම
- සහල් ප්රභේද, සහල් කෘෂි විද්යාව සහ වල්පැලෑටි කළමනාකරණය පිළිබඳ තොරතුරු ලබා දීම
- අලුතින් නිකුත් කරන ලද තාක්ෂණයන් පිළිබඳ තොරතුරු ලබා දීම
- ස්ථානීය හා හිටපු ස්ථානවල පුහුණුව ලබා දීම
- සහල් වල වර්තමාන ගැටළුව විසඳා ගන්න
අංශ
- ශාක අභිජනන අංශය
- ධාන්ය තත්ත්ව අංශය
- කෘෂි විද්යා අංශය
- ශාක ආරක්ෂණ අංශය
පර්යේෂණ සහ ප්රකාශන
ලෝකයේ වැඩිපුරම පරිභෝජනය කරන ආහාරවලින් එකක් වන සහල් සහ ශ්රී ලංකාවේ ප්රධාන ආහාරය ප්රධාන වශයෙන් කාබෝහයිඩ්රේට් හරහා ශක්තිය සපයයි. සහල් ප්රභේදවල සංවේදක, ඉවුම් පිහුම් සහ පෝෂණ ගුණාංග තීරණය කිරීමේදී ධාන්ය පිෂ් / ය / කාබෝහයිඩ්රේට් විශාල කාර්යභාරයක් ඉටු කරයි.
කාර්යය මණ්ඩලය
- +94472223228
- +94718084546
- mhusiri@gmail.com
- +94472223228
- +94714476772
- සහල් පර්යේෂණ ස්ථානය, අම්බලන්තොට, ශ්රී ලංකාව
- විද්යුත් තැපෑල : atriceresearch@gmail.com
- දුරකථන : +94 472 223228
- ෆැක්ස් : +94 472 223228
- විවෘතයි : සඳුදා සිට සිකුරාදා දක්වා පෙ.ව.8.30 සිට ප.ව.4.15 (සෙනසුරාදා සහ ඉරිදා වසා ඇත)
මෙම වෙබ් පිටුව සැකසෙමින් පවතී…
එතෙක් මෙහි ඉංග්රීසි බසින් ඇති වෙබ් පිටුව වෙත පහත සබැදිය මගින් යොමු වන්න.