RRDI_Sub_Ambalanthota_History – Sinhala

RRID- Bathalagoda LOGO

RRDI උප ඒකක

වී පර්යේෂණ මධ්‍යස්ථානය - අම්බලන්තොට

සහල් පර්යේෂණ ස්ථානය, අම්බලන්තොට (RRS) පිහිටා ඇත්තේ ශ්‍රී ලංකාවේ  දකුණු පළාතේ හම්බන්තොට දිස්ත්‍රික්කයේ ය. රටේ වියළි කලාපයේ (DL 1b) පිහිටා ඇති අතර එහි මූලික අරමුණු වන්නේ වැඩි දියුණු කරන ලද රතු-පෙරිකාර්ප්, ලවණතාව ඉවසිය හැකි, කෙටි වයස සහ ඉහළ අස්වැන්නක් සහිත සහල් ප්‍රභේද වැඩි දියුණු කළ ධාන්‍ය ගුණාත්මක ලක්ෂණ සහිතව සංවර්ධනය කිරීමයි. විශේෂයෙන් දකුණු ප්‍රදේශයේ ඵලදායිතාව ඉහළ නැංවීම සඳහා අදාළ තාක්ෂණයන් සංවර්ධනය කිරීම සහ නිර්දේශිත “ඇට්” ප්‍රභේදවල අභිජනන බීජ නිෂ්පාදනය කිරීම ද  මෙම  මධ්‍යස්ථානයේ වගකීම වේ. 1954 සිට සහල් අභිජනනය පිළිබඳ දුම්රිය ස්ථානයට දීර්ඝ ඉතිහාසයක් ඇති අතර මේ වන විට එමඟින් සහල් වර්ග 13 ක් ජාතියට මුදා හැරිය හැකිය. මෙම දහතුන අතුරින් 362 දී රතු පෙරිකාර්ප් දිගු මධ්‍යම ප්‍රභේදයක් ශ්‍රී ලංකාවේ ජනප්‍රියව වගා කරන ලද සහල් ප්‍රභේදයක් ලෙස හෙක්ටයාරයකට ටොන් 10 ට වඩා අස්වැන්නක් ලබා දෙයි. ඇට් 354 සහ ඇට් 401 යන වර්ග දහතුන අතුරින් සාමාන්‍ය වගාව සඳහා මුදා හරිනු ලබන්නේ අජීවී ආතතිය සපුරාලීම සඳහා විශේෂයෙන් ලවණ පාංශු තත්ත්වයන්ට ගැලපේ. සුදු සහ රතු පෙරිකාර්ප් සහිත මෙම වර්ග දෙක පිළිවෙලින් මාස 3½ සහ 4 වයස් කාණ්ඩ යටතේ සැලකේ. 405, 306 සහ 309 දී සුදු, දිගු සිහින් ඇරෝමැටික සහල් ප්‍රභේද නිපදවූ ශ්‍රී ලංකාවේ පළමු ආයතනය වන්නේ RRS ය. විශේෂ ගුණාත්මක ගුණාංග සහිත මෙම වර්ග තුන දේශීය බිස්කට් නිෂ්පාදකයින් විසින් සහල් ක්‍රැකර්ස් සකස් කිරීම සඳහා යොදා ගනී.

2015 දී එය 311 අංකිත පළමු රතු පෙරිකාර්ප් දිගු සිහින් සහ ඇරෝමැටික ප්‍රභේදයක් නිකුත් කළ හැකිය. ඉතා කුඩා සුදු, ඇරෝමැටික සහල් ධාන්‍්‍ය ආයතනය විසින් සංවර්ධනය කරන ලද අතර එය “අම්බලන්තොට සුවඳ සම්බා (At 373)” ලෙස නම් කරන ලදී. තවද, 308, 307, 353 සහ 402 දී මෙම ආයතනය විසින් සාමාන්‍ය වගාව සඳහා මුදා හරින ලද තවත් ජනප්‍රිය වී ප්‍රභේද වේ.

ආයතනයේ ප්‍රධානියා බතලගොඩ සහල් පර්යේෂණ හා සංවර්ධන ආයතනයේ අධ්‍යක්ෂ වෙත වාර්තා කළ යුතු නියෝජ්‍ය අධ්‍යක්ෂ (පර්යේෂණ) ලෙස නම් කර ඇත. මේ වන විට තාක්ෂණික නිලධාරීන් පහළොස් දෙනෙකු ආයතනයේ පර්යේෂණ හා සංවර්ධන වැඩසටහන් වල නිරතව සිටිති. මීට අමතරව, ආයතනයේ පරිපාලන කටයුතුවල නියැලී සිටින නිලධාරීන් පස් දෙනෙකු. සුළු කාර්ය මණ්ඩල සාමාජිකයින් හතළිහකට වැඩි පිරිසක් ක්ෂේත්‍ර හා රසායනාගාර පර්යේෂණ කටයුතු සඳහා සහාය වෙති. ශාක අභිජනනය, පසු අස්වනු හා ධාන්‍යවල ගුණාත්මකභාවය, කෘෂි විද්‍යාව සහ පාංශු කළමනාකරණය සහ ශාක ආරක්ෂණ යන අංශ හතරක් ඇත. ශ්‍රී ලංකා කෘෂිකර්මාන්තයේ ගොවීන්ගේ වැඩිවන ඉල්ලුම සැපයීම, නව තාක්‍ෂණයන් සංවර්ධනය කිරීම සහ සහල් අංශයේ ගැටලු විසඳීම සඳහා මෙම ආයතනය අඛණ්ඩව විශාල කාර්යභාරයක් ඉටු කරයි.